Namn ylva Henriksson föredetta Wallblom
Födelsedatum 22 augusti 1980
Stjärntecken Lejon (23/7 - 22/8)
Sysselsättning föreläsare
Intressen Lisnjutare
E-post ylva.henriksson@yahoo.se
Mobiltelefon 0708212205

Hej.
Välkommen till min blogg.

Jag sitter på en unik kompetens om synnedsättningen, cvi.
I drygt 20 år har jag hållit föreläsningar som handlar om: Att leva med cvi. 
Det medicinska överlåter jag till andra som kan det bättre än mig. Men där emot är jag expert på att veta hur det är att leva med ett dolt handikapp Under hela min uppväxt. Jag pratar om strategier, knep och råd som underlättar vardagen, i skolan och på jobbet. Samt kommer med goda råd och förslag till lärarna så att alla barn blir inkluderade på deras lektioner. Under högstadiet fick jag en assistent som blev min lärare, så ska det inte vara! 15 år var jag när jag gjorde en utredning och fick min diagnos.

Cvi betyder hjärnsynskada. Man kan ha perfekt synskärpa och se 1,0. Men ändå inte se vad man tittar på. Det gemensamma med cvi är vi har svårt att tolka synintryck. Sen kan det skilja sig stort.

Många personer som lever med cvi har ofta flerfunktionshinder och har svårt att berätta om sina problem. Oftast är det en medfödd skada i tidig graviditet. Kanske blev min mor smittad av harpäst, men ingen vet exakt hur jag fick cvi. Jag är inte förtidigt född som många andra med cvi är.

Jag känner mig seende blind, luktar, hör och känner mig fram som en blind person, men skillnaden är att jag ser allt framför mig, men inte vad det föreställer.

Är gift och mamma till två underbara barn. Som småbarns förälder är fantastiskt,roligt och tröttsamt. Jag tycker det går bra att leva med en synnedsättning och ta hand om två barn. Strategier har jag för att underlätta vardagen.

Att känna igen människor klarar jag inte av. Exempel: gorillor i djungeln som hoppar omkring är det svårt för oss seende att se vem som är vem, så är det för mig fast i möte med människor. Jag klarar inte heller av att känna igen mig själv på foto. Jag måste lägga på minnet vilka kläder jag bar för att hitta mig själv på bilden.

Omgivningen har inte hört talats om CVI när jag berättar om den. Men några få myndigheter känner till den, men fler och fler börjar känna till cvi. Men långt har vi kvar för att den ska bli lika känd som dyslexi eller ADHD. Därför har jag startat denna blogg. 
Jag vill kunna hjälpa er där ute med att finnas på denna blogg och hålla föreläsningar hos er om ni vill.